Usi de garaj

Cum masuram golul pentru usile de garaj MCA

La orice garaj, indiferent de ce usa montati trebuie sa masurati in principiu aceleasi dimensiuni. Intotdeauna masuratorile se fac in interiorul garajului (exceptie doar cand se fac masuratori pentru montajul unei usi tip rulou cu montaj al casetei la exterior).


(dimensiuni minime pentru stalpi: 100 mm, pentru grinda manual 100 mm Benefit/ 140 mm Optima, ideal 260 mm, electric, 140mm/ 160mm, ideal minim 260 mm, pentru industriale minim 360mm, ideal minim 420 mm, adancimea pe tavan pana la primul obstacol minim h+1000)

De ce instrumente aveti nevoie:

  • ruleta in mm de 3/5/8m, in functie de cat de mare este golul de garaj;
  • nivela normala, furtun de nivel sau nivela cu laser;
  • creion;
  • o foaie pentru a nota datele sau formular de masuratori.


[ Schita masuratori 2 ]

Masuratorile pentru usa de garaj

Pas 1. Se masoara latimea = largimea (L) deschiderii in trei puncte: jos, la mijloc si sus.

Se alege dimensiunea cea mai mare.


Pas 2. Se masoara inaltimea (H) deschiderii in trei puncte: stanga, dreapta si la mijloc.

Se alege dimensiunea cea mai mare.


Pas 3. Se masoara latimea stalpului din dreapta (Ld) (distanta de la gol la primul obstacol in partea dreapta) in trei puncte: jos, sus si la mijloc.

Se alege dimensiunea mai mica.


Pas 4. Se masoara latimea stalpului din stanga (Ls) (distanta de la gol la primul obstacol in partea stanga) in trei puncte: jos, sus si la mijloc.

Se alege dimensiunea mai mica.


Pas 5. Se masoara inaltimea de boiandrug (Hg) - este distanta de la gol pana la tavan sau pana la primul obstacol. Masurarea se face in trei puncte: stanga, dreapta si pe mijloc.

Se alege dimensiunea mai mica.


Pas 6. Se masoara pe tavan adancimea (D) de la boiandrug pana la primul obstacol (aceasta poate fi o alta grinda sau peretele din spate al garajului) . Masurarea se face in trei puncte: stanga, dreapta si pe mijloc.

Se alege dimensiunea mai mica.


Pas 7. Se masoara diagonale pe tavan.

Pe tavan creati un patrulater imaginar dupa cum urmeaza

  • cu o latura boiandrugul

  • 2 laturi paralele, perpendiculare pe boiandrug si cu lungimea de H+700mm (latimea golului de usa + 700mm). Cele doua laturi vor fi departate de margini la 100mm in stanga si 100mm in dreapta fata de latimea de golului de garaj.

  • ultima latura sa inchida dreptungiul astfel creat.


Masurati diagonalele acestui patrulater. Ele trebuie sa fie egale, sau cand ele devin egale, dreptungiul astfel creat sa nu intersecteze peretii laterali sau vreo grinda. Daca se intampla totusi acest lucru contactati un specialist pentru a va oferii cea mai buna solutie de montare pentru dumneavoastra.Observatii:

  • Toate dimensiunile se citesc in milimetri (mm);
  • Garajul trebuie sa fie finisat, adica trebuie sa aiba sapa turnata si finisata, stalpi sa fie tencuiti, gletuiti si eventual vopsiti, tavanul sa fie tencuit, pusa izolatia (daca este cazul) gletuit si eventual vopsit;
  • Vopsirea nu este neaparat necesara, dar riscati sa murdariti usa atunci cand veti zugravi garajul. Nu veti putea zugravi in spatele sistemului de culisare. Montajul unei usi de garaj nu presupune mizerie foarte mare.